• Deň narcisov 2024

          •   Na koho myslíš, keď si pripínaš narcis?

                             Deň narcisov je verejno-prospešná zbierka Ligy proti rakovine, ktorá sa koná na Slovensku od roku 1997 začiatkom jari. Termín je pohyblivý. Zbierku vykonávajú dobrovoľníci v slovenských mestách. Ako symbol bol zvolený žltý kvet narcisu, ktorý si prispievatelia môžu pripnúť na viditeľné miesto na oblečení.

                            Cieľom Dňa narcisov je poukázať na problematiku  boja proti rakovine a finančne prispieť na boj proti rakovine. Z peňazí vyzbieraných počas Dňa narcisov sú financované  projekty a programy, cez ktoré Liga proti rakovine pomáha konkrétnym pacientom. Slúžia aj ako investícia do preventívnych  a vzdelávacích programov pre verejnosť, na podporu nemocníc a na podporu výskumu liečby onkologických ochorení.

                            Aj naša škola sa 18. apríla 2024 zapojí do zbierky. Žiačky 9. a 5. ročníka budú predávať narcisy na podporu akcie boja proti rakovine. Prispejme a vyjadrime podporu kúpu žltého kvietka pre tých, ktorí to potrebujú. Povzbuďme nádej a prinesme pozitívnu energiu, ktorú denne všetci potrebujeme na život

          • Svetový deň vody .

          • Svetový deň vody v ZŠ Stupava

                 22. marca sa od roku 1993 po celom svete oslavuje Svetový deň vody. Valné zhromaždenie OSN  vyhlásilo tento deň na pripomenutie si dôležitosti vody  pre celú našu planétu, ktorá je v mnohých krajinách nedostupná v potrebnej kvalite a poukazuje na starostlivosť a ochranu vodných zdrojov na Zemi.

                 Tohtoročnou témou Svetového dňa vody je VODA PRE MIER.  Cieľom je zamerať pozornosť na zásadnú úlohu, ktorú voda zohráva v stabilite a prosperite sveta.  Obmedzený alebo žiadny prístup k vode, môže stupňovať napätie medzi krajinami a stať sa tak spúšťačom konfliktov vo svete.

                 Svetový deň vody sme si pripomenuli a oslávili aj my v škole   ochutnávkami rôznych minerálnych vôd a vôd priamo z prameňa z Marianky a oblasti Prievaly.  Medzi vodami sa objavili aj vody s vápnikom a horčíkom. Deti a zamestnanci  školy  ochutnávali a porovnávali pitnú a minerálnu vodu. Následne v ankete vyberali vodu, ktorá im najviac chutila. Víťazom bola voda z Marianky. Eliminovali sme požívanie plastových pohárov, každý žiak mal vlastný pohár.

                  Žiakom sme vysvetlili dôležitosť vody a jej prítomnosť pre živočíchov, rastliny a človeka.  Voda je život, je zdroj, z ktorého máme úžitok každý deň.

          • Ekoučebňa.

          • „ Zažnime v sebe zelený plamienok a prebuďme environmentálne cítenie a záujem o ochranu prírody a celého okolia“.

             

                 Ďalšia nevyužitá časť areálu našej školy sa zmenila na záhradnú Eko-učebňu.  Naším zámerom bolo zefektívniť a lepšie využiť rozsiahly vonkajší priestor našej školy nielen na oddych a šport, ale aj edukačne s prihliadnutím na šetrenie a skvalitnenie životného prostredia. Prebudovali sme priestory hlavne s edukačným zámerom priameho kontaktu „človek – príroda“ a vybudovali zážitkovú Eko-učebňu. Jednoduchým spôsobom sme vytvorili krajšie miesto pre život. Chceme, aby naši žiaci boli zdravší, aby mali lepšie vzdelávacie výsledky, získali nové schopnosti a pozitívne spomienky na prírodu, aby vzdelávanie vonku budovalo vlastnú kultúru.

                 Učebňa v prírodnom prostredí  bude slúžiť na  vzdelávacie aktivity  so zameraním na výuku v prírode v rámci jednotlivých predmetov ako biológia, etická výchova..... Oáza zelene podporí a zintenzívni inovácie rôznych edukačných aktivít, v osvete o klimatických zmenách a ochrane biodiverzity.

                  Tento projekt sa uskutočnil vďaka finančnej podpore a spolupráce Občianskeho združenia  RZ pri ZŠ  kpt. J. Nálepku v Stupave. Škola vypracovala projekt, zabezpečila výstavbu v spolupráci so zhotoviteľom Ing. Miroslavom Ballom.

                  Veríme, že sa žiaci v tomto prostredí budú cítiť príjemne, vytvoria si pozitívny vzťah k prírode a s láskou a úctou sa k nej budú správať. Užijú si tento  výnimočný priestor, kde sa naučia chrániť životné prostredie.

          • Zámer nájmu

          • Základná škola kpt. J. Nálepku v Stupave, Školská 2, 900 31 Stupava

             

            zverejňuje zámer nájmu majetku Stupava z dôvodu hodného osobitného zreteľa podľa § 9aa ods. 2 písm. e) zákona SNR č. 138/1991 Zb. o majetku obcí v znení neskorších predpisov

             

            Nájom nebytového priestoru v Základnej škole kpt. J. Nálepku v Stupave, vo výmere 90 m2, nachádzajúci sa na prízemí v stavbe so súpisným číslom 614, popis stavby: základná škola, na ulici Školská,  postavenej na pozemku reg. „C“ KN parc. č. 829/7, evidovanej Okresným úradom Malacky, katastrálnym odborom, na LV č. 2783 v k.ú.: Stupava, obec: STUPAVA, okres: Malacky, vo vlastníctve mesta Stupava o veľkosti spoluvlastníckeho podielu 1/1 k celku, v správe Základnej školy kpt. J. Nálepku v Stupave

            Nájomné sa navrhuje vo výške 1,00 EUR/m2/rok, t.j. 90,00 EUR ročne/celý predmet nájmu. 

            Účelom nájmu je prevádzkovanie klubovne, ktorej činnosť je zameraná na podporu telesnej kultúry, upevňovania zdravia, zvyšovania telesnej a duševnej zdatnosti mládeže a ich športovej výkonnosti. 

            Dôvod hodný osobitného zreteľa je daný podľa § 34 ods. 1 písm. e) Zásad hospodárenia a nakladania s majetkom mesta Stupava, t.j. ide o prenájom majetku, keď mesto  nemusí uprednostniť ekonomicky najvýhodnejšiu ponuku za splnenia predpokladu, že je to v záujme mesta a jej obyvateľov, v tomto prípade v záujme podporovania športovej aktivity mládeže.

             

            Materiál s návrhom na schválenie nájmu nehnuteľného majetku mesta z dôvodu hodného osobitného zreteľa, bude predložený na rokovanie a rozhodnutie Mestskému zastupiteľstvu, ktorého zasadnutie sa bude konať dňa 25.04.2024.

            Zámer nájmu bude zverejnený najmenej 15 dní pred schvaľovaním nájmu až do dňa konania zasadnutia Mestského zastupiteľstva, predmetom ktorého bude aj schvaľovanie tohoto nájmu.

             

            Mgr. Zuzana Šimková, riaditeľka školy

          • Kurz s anglicky hovoriacim lektorom.

          • Po opakovanom úspechu a pozitívnej spätnej väzbe žiakov v minulých rokoch k nám opäť zavítal anglický lektor Graham Last, ktorý s vybranými žiakmi 8. ročníka realizoval koncom februára celotýždňový anglický kurz. Akciu zorganizoval p. uč. Kubicskó. Žiaci po dobu celého týždňa komunikovali výhradne v angličtine, pričom ich „Mr. G“ sprevádzal rôznymi témami, projektami a aktivitami. Po slov samotného lektora máme na škole šikovných žiakov a pokiaľ bude maž príležitosť, rád sa ukáže aj budúci školský rok.

            Takisto sa kurz páčil aj našim ôsmakom:

             

            „Hravý a viac otvorený spôsob učenia, robili sme veľmi zaujímavé aktivity a aj brali veci, pomocou ktorých sme sa učili rozprávať anglicky plynulejšie.“

             

            „Páčili sa mi tie aktivity, ktoré sme robili a lektor bol úžasný.“

             

            „Veľmi je iné keď sa angličtina učí po slovensky ako po anglicky. Mr. G bol veľmi super učiteľ, naučila som sa dosť za ten týždeň, aktivity mi budú chýbať.“

             

            „Hrali sme rôzne hry, vymýšľali sme scenáre a rozprávali sme sa o zaujímavých veciach.“

             

            „Páčilo sa mi na akom princípe bol kurz. Lektor od nás požadoval správne vyjadrenie sa. Bol to super zážitok a som rada, že som si ten kurz vybrala.“

             

            Mgr. Martin Kubicskó

             

          • Kam putuje použité oblečenie...

          • Podľa odborných štúdii vydrží spotrebiteľov i jeden kus oblečenia v prieme tri rok. Potom skončia na skládke, v lepšom prípade smerujú na charitu či do kontajnerov určených na zber oblečenia. Čo sa stane s oblečením, ktoré je poškodené, vynosené a nik oň nemá záujem?

                 Presne  o tomto prišla našim žiakom 12. 10. 2023  porozprávať  Mgr. Mária Wagingerová z Únie miest Slovenska. Prednášky o textile a textilnom odpade Fast  fastion  sa zúčastnili žiaci 8. ročníkov. Žiaci si pozreli prezentáciu o produkcii drahých módnych značiek a kde končí tovar ak sa nepredá. Sledovali cestu odevu, ktorý bol odovzdaný do zberného kontajnera.

                 Prednášku sme ukončili diskusiou na témy: kde deti nakupujú, ako často nakupujú a ako dať veciam druhú šancu. Prečo by malo oblečenie dostať druhú šancu? Oblečenie má veľký vplyv na znečistenie životného prostredia a ekologický odpad je v textilnom priemysle obrovský, ide o druhý najšpinavší priemysel na svete. Riešením je dávať oblečeniu druhú šancu. Naučme seba a všetkých ľudí, že ak majú v skrini pekné oblečenie, no nenosia ho, nemusia ho nutne vyhadzovať do komunálneho odpadu. Dajme mu druhú šancu.

          • Divadelné predstavenie divadla Babadlo.

          • POČÚVAJ MA ! alebo  Ako nestratiť hlavu v mobile

            Dňa 28. 9. 2023 sa žiaci 2. stupňa našej školy zúčastnili divadelného predstavenia pre deti a mládež venované boju proti násiliu a kyberšikane.

            Pre lepšie pochopenie celej tejto problematiky bolo celé predstavenie naštudované s využitím výrazových prostriedkov deťom v tomto veku blízkym - reč, hudba v štýle hip - hopu , rapu, predstavenie plné videoprojekcie a  tieňohry.

             Deti nám mnohokrát o šikanovaní nepovedia: žijú svoje vlastné životy, ktoré si chcú riadiť po svojom. Nemôžeme byť však ľahostajní a musíme sa naučiť počúvať sa navzájom a komunikovať medzi sebou. Preto aj toto divadelné predstavenie  ukázalo deťom,  ako reagovať na šikanovanie a aké to môže mať následky.           

            Príbeh dvoch mladých ľudí a ako kyberšikana ovplyvnila ich osudy bolo ústrednou témou príbehu. Veríme, že nenechá nikoho bez zamyslenia sa nad dôsledkami tohto dnes veľmi rozšíreného násilia medzi deťmi a mládežou. 

             U žiakov malo divadelné predstavenie veľký úspech a na triednických hodinách sa budú touto problematikou zaoberať formou pracovných listov  a diskusie..

                                                                                                           PaedDr. A. Kubicskóová

          • Exkurzia Nitra - 28. 9. 2023

          • Žiaci 7. ročníka sa pravidelne zúčastňujú exkurzie do Nitry. Aj tento rok sme so žiakmi 7.
            ročníka navštívili hradisko v Nitre. Bola to 3,5 hodinová prehliadka s výkladom: Nitra - hradisko –
            obdobie Veľkej Moravy. Téma exkurzie bola prepojením učiva literatúry a dejepisu a výtvarnej
            výchovy.
            Celou exkurziou nás sprevádzala sprievodkyňa Mgr. J. Hegedúšová. Už 10 rokov spolupracujeme. Jej
            výklad je zaujímavý, pútavo rozpráva o našich dejinách. Žiaci sú aktívne zapojení do výkladu.
            Dostávajú pracovné zošity – Pátranie po hradnom poklade - , do ktorých si zapisujú informácie
            formou tajničiek. Zošit obsahuje údaje o panovníkoch,, architektúre a jednotlivých slohových štýloch.
            Celá prehliadka končí v múzeu na hrade, kde žiaci vylúštia heslo a otvoria pokladnicu s pokladom (
            každý žiak dostal balíček sladkostí). Zošit neskôr môžu použiť na vyučovaní. Súčasťou bola aj
            prehliadka pešej zóny. Žiaci mali hodinový rozchod, aby sa poprechádzali, najedli...

          • Olympijský odznak všestrannosti 2022/2023

          • Máme za sebou krajské kolo, ktoré sa uskutočnilo v Bratislave. Podujatie prebehlo s podporou Ministerstva školstva, vedy výskumu a športu SR a partnerov SOŠV, spoločnosti Tipos a Allianz. V rámci bratislavského kola si na prekážkovej dráhe prišlo zmerať svoje sily  184 žiakov z 23 škôl.

                  A  naša škola kpt. J. Nálepku Stupava bola pritom v zostave: Bruno Lorenc a Alžbeta Ťapajnová (6. C ), Ladislav Červeň a Eliška Mlynáriková (7.C ), Matej Chovanec a Šárka Vargončíková (8.C), Ján Rigler a Barbora Karkušová ( 9.B ) zo športových tried Handball Academy pod vedením učiteľov TŠV a trénerov  počas hodín športovej prípravy.  Pod vedením Veroniky Rumpelovej sa žiaci pripravili na krajské kolo, kde v prekážkovej dráhe  s najlepším časom zvíťazili a nechali tak za sebou všetky prihlásené školy.

                  Darilo sa nám aj v plávaní – voľný spôsob ( 8x25 m ) kde sme sa umiestnili na druhom mieste. V preťahovaní lanom ( Tug of war ) sme skončili na treťom mieste. V disciplíne ľah-sed, skok do diaľky z miesta, hod medicimbalom, beh  10x5 metrov sme zabodovali na druhom mieste.  Celkovo sa družstvo zo Stupavy umiestnilo na krásnom  treťom mieste. Žiaci vyhrali vecné ceny a pre školu finančný príspevok 800 EUR.

                 Svojim úsilím a odhodlaním sa naša škola s bilanciou jedného víťazstva, jedného tretieho miesta a jedného štvrtého miesta stala najúspešnejšou školou v novodobej histórii OLOV. Prostredníctvom Olympijského odznaku si budujeme nielen fyzickú kondíciu, ale aj hrdosť na reprezentáciu svojej školy.

                

          • Úspešný rok v matematike.

          •  

             

             

            Žiaci našej školy sa zúčastnili a výborne reprezentovali školu na viacerých matematických súťažiach ako i na súťažiach z oblasti informatiky. V kategórii P8 víťaz okresného kola  Matej Chovanec postúpil do celoslovenského kola, ktoré sa konalo 25.5.2023 v Bratislave a získal skvelé 3.miesto. Je to mimoriadny úspech. Matejovi gratulujeme ! 

             Všetkým úspešným riešiteľom matematických i informatických súťaží gratulujeme a želáme veľa úspechov v ďalších súťažiach.

             PK matematika

             

             

             

             

             

        • Zelená škola.
          • Zelená škola.

          • Zelená škola, to sme my!

             

            Základná škola kpt. J. Nálepku v Stupave počas dvoch rokov venovala svoju pozornosť téme odpadu.  V procese hodnotiaceho obdobia sme vypracovali kvalitný zámer, v ktorom sme formulovali svoj akčný plán a ciele. Našim cieľom bolo dosiahnuť minimalizáciu a triedenie odpadu. Na dosiahnutí tohto plánu aktívne participovalo množstvo aktívnych členov kolégia a svoj cieľ sme splnili. Znížili sme produkciu odpadu o 20 percent.   Vhodne zvolené aktivity súviseli s témou, boli pútavé, originálne a špecifické pre konkrétne podmienky školy.

                  Konečný audit a jeho resumé je, že  naša škola splnila podmienky na udelenie titulu Zelená škola. Získala medzinárodný certifikát s platnosťou do augusta 2025 a je oprávnená používať vlajku Zelenej školy a jej logo na svojich dokumentoch, na webe školy a propagačných materiáloch.  

                Ďakujeme všetkým za aktívny prístup, plnenie podmienok a úžasne kreatívne myslenie.  Zelená je farbou trpezlivosti, šťastia, bezpečnosti, rovnováhy, dokáže upokojiť a osviežiť. A to sú presne naše vlastnosti a náš titul Zelená škola.

                

          • „ Iba tam, kde sa stretávajú deti, existuje reálna šanca na zábavu.“

          • Do fotogalérie bol pridaný nový album „ Iba tam, kde sa stretávajú deti, existuje reálna šanca na zábavu.“.

            A my sme sa zabávali, veď bol ten najkrajší deň. V rámci osláv Medzinárodného dňa detí si naša škola 31.5. 2023 pripravila športovo-kultúrny festival pod názvom Olympijský deň detí. V úvode sme slávnostne otvorili atletickú dráhu a multifunkčné ihrisko. Podujatie oficiálne otvorili hostia: primátor mesta Peter Novisedlák, prednostka mestského úradu Zuzana Baligová, bývalý tenista, športovec a poslanec NR SR Karol Kučera, moderátor športových novín Peter Varinský a naša pani riaditeľka Zuzana Šimková. Zažili sme Olympiádu s olympijskou hymnou, olympijským sľubom a zapálili sme olympijský oheň. Súťažili sme s výzvou: Získaj zlatú medailu pre svoju triedu! Súťaže prebiehali na atletickej dráhe v olympijských disciplínach v kategórii žiaci 1. -7. ročníka. V športovej hale prebiehal florbalový turnaj pre 2. stupeň. Súčasťou podujatia bol bohatý sprievodný program: bublinková show, Sližo – žonglér, fakírska show s veľhadom. Roztancovala nás Tanečná škola Laci Strike. Vyšantili sme sa pri penovej párty. Nechýbali skákacie hrady, maľovanie na tvár. Aj o naše brušká bolo dobre postarané občerstvením: hot dog, hranolky, nealko nápoje, cukrovinky, cukrová vata, zmrzlina, popcorn. Na dopravnom ihrisku sme zažili úžasné aktivity . Prežili sme deň trávením času pri športových a spoločenských aktivitách. Našli sme si čas na smiech, nevnímali zvonenie na prestávku a vyučovaciu hodinu. Bol to skvelý deň, náš deň..... ďakujeme!

          • Zelená škola.

          • Zajtra je ten deň!

             

            Dovoľte nám oznámiť, že zajtra 26.5.2023 nastane ten  deň,  kedy zúročíme svoju prácu a snahu získať titul Zelená škola. Tvrdo, ale s radosťou a hrdosťou sme pracovali a plnili environmentálny plán. Rozvíjali sme náš potenciál v dlhodobých a praktických vzdelávacích aktivitách, ktoré majú reálny pozitívny dopad na životné prostredie.

                 Vytvárali sme fotografie, ktoré dokumentujú priebeh a atmosféru  akcií.  Snažili sme sa z každej akcie vytvoriť mediálne výstupy, aby ste mohli ohodnotiť našu prácu.

                 V rámci programu Zelená škola sme sa zapojili do súbežných projektov a v rámci nich sme získavali metodickú podporu, materiály a pomôcky na aktivity. Našim cieľom je podpora školských  komunít, ktoré vďaka vzájomnej spolupráci menia svoje environmentálne správanie, čím prispievame k zmeneniu vplyvu školy na klimatické zmeny.

                 Veríme, že svojou prácou inšpirujeme, podporujeme, motivujeme a veríme, že sa staneme súčasťou programu Zelená škola.

          • Deň druhých šancí

          • Určite nám dáte za pravdu, že oblečenie by malo dostať druhú šancu, najmä vtedy,  ak sa nám jednoducho prestalo páčiť, alebo sme z neho vyrástli.

                  Naša škola takúto šancu oblečeniu dala a pod záštitou Viktora Vinczeho usporiada 13.5.2023 akciu  Deň druhých šancí. A čo viac! Usporiadame módnu prehliadku, dáme predajom oblečeniu druhú šancu a množstvo iných zaujímavých akcií ako : chemické čarovanie, zaujímavé prednášky o ochrane životného prostredia. Chýbať nebude veselá nálada a dobrý pocit, že robíme dobro pre seba a našu planétu.

            POZOR ZMENA !

            Kde : ZŠ Stupava , športová hala 

            Kedy : 13.5. 2023

            Začiatok : 8:30

            Koniec : 12:00

            Uvádza : moderátor Peter 

            Hrá : Stanislav Palúch 

            Vstupné : ľubovolné , pri športovej hale.